(Aloe Vera ekologisk) utvinner man från växtens blad, en suckulent besläktad med lilja-växtfamiljen. Ingrediensen har en helande och lugnande effekt. Den har använts länge framförallt för dess förmåga att lindra och lugna vid t.ex brännskada, sår, solbränna, insektsbett, torr och irriterad hud. Aloe vera innehåller över 200 aktiva föreningar, inklusive vitamin A, B, C och E, aminosyror, enzymer och mineraler. Detta gör den till en mycket bra, mild och populär hudvårds-ingrediens som är cellförnyelse-stimulerande, fuktgivande och hudskyddande.

Aspalathus Linearis extract (Rooibos Tea, ekologisk) rött te är en kraftfull antioxidant med anti-inflammatoriska egenskaper för att bekämpa fria radikaler och stress som kan påskynda åldrandet av vår hud.

Aqua (vatten) en vanlig konsistensivande ingrediens i bland annat cremer och lotioner.

Benzyl Alcohol finns naturligt i eteriska oljor och används som ett naturligt konserveringsmedel.

Betaine (ekologisk) finns i många mikroorganismer, havsväxter och andra växter såsom t.ex sockerbeta som denna kommer ifrån. Dess funktion är att skydda celler under stress och som en källa för methyl grupper är det behövt i många biokemiska sammansättningar. Återfinns också naturligt i mycket mat och är mest koncentrerat i betor, spenat, gryn och skaldjur.

Biosaccaride Gum-1 (vegetabilisk) är en fuktgivande humektant (drar till sig och binder fukt) samt hjälper till att minska hudirritationer. Biosaccaride gum 1 utvinns ur soja, majs eller rapsolja. Den ger en fuktbindande ”film” till huden vilket ger den en slät och mjuk känsla. Finns i Firming Face Cream och ger också en ”uppstramande” känsla.

Brassica Campestris seed oil (Rapsolja, ekologisk) rapsolja som har mjukgörande och anti-oxidanta (innehåller e- vitamin) egenskaper för huden vilket förebygger åldrandets effekter.

Butyrospermum Parkii seed butter (Sheasmör, ekologisk) kommer från det afrikanska trädet Vitellaria paradoxa. Det är ett vegetabiliskt fettämne, en fet olja rik på växtsteroler som skyddar huden från uttorkning. Innehåller vitaminerna A, E, F (som har essentiella fettsyror vilka hjälper till att skydda) och karoten. Naturligt lindrande, bra vid bristningar, sprickor, extremt torr och/eller irriterad hud, men även utslag och problemhud. Sheasmör kan användas ensamt, men är en mycket bra bas i mjukgörande produkter för huden. Passar alla hudtyper och finns i flera av C skincare produkter.

Carpylyl Glycol en alkohol som utvinns från växter såsom solros och kokos ger mjukgörande och anti-bakteriella egenskaper.

Carthamus tinctorius seed oil (Tistelolja, ekologisk) en torr vegetabilisk olja. Det är en fin hudolja som passar både till en tunn och känslig hud och balanserar en fetare hud.

Cera Alba (bivax) är antiseptiskt och lugnade, ger bra konsistens och verkar skyddande för huden, bra till torr och narig hud. Finns endast i Sugar Scrub – face & body.

Cetearyl Alcohol (vegetabiliskt) mjukgörande och skyddande emulgeringsmedel. Hjälper till att skydda mot kyla och fuktförlust.

Cetearyl Glucoside (vegetabilisk) även kallad Vegetal. Detta är ett emulgeringsmedel till både lotioner och cremer som framställs av vegetabiliska ingredienser. Används i ekologiska produkter.

Cetearyl Olivate (vegetabilisk) är ett milt emulgeringsmedel också känt som INCI-namnet Sorbitan Olivate eller handelsnamnet Olivem 1000. Det utvinns från olivolja och kombinerar egenskaperna därifrån tillsammans med andra naturligt utvunna ingredienser (cetearyl alcohol) som sen ger de åtråvärda emulgerings-egenskaperna.

Cetyl Alcohol (vegetabilisk) en mild, vanlig mjukgörande stabiliseringsingrediens med vaxartad konsistens. Det är en närande fast fettalkohol från kokos.

Cetyl Palmitate (vegetabilisk) ett näringsrikt ämne som är mjukgörande och fungerar även som ett emulgeringsmedel / förtjockningsmedel i lotioner och krämer.

Citric acid (citronsyra) används som ett konserveringsmedel i en mycket liten mängd, endast i Allover Wash.

Citrus Nobilis (Mandarin Orange) Peel oil (ekologisk) ger en frisk men söt doft som är både lugnande och uppiggande. Antiseptisk och cellförnyande.

Coco-glucoside är ett milt, hudvänligt tvättämne utvunnet från den kemiska reaktionen mellan kokosolja och majssocker (glukos).

Cocos nucifiera oilCoconut oil (ekologisk) – kokosnötolja eller kokosolja har mycket mjukgörande egenskaper och är en populär ingrediens i hud- och hårvårdsprodukter. Den har behandlande effekt på torr, irriterad, ömtålig och mogen hud. Kokosolja ger ett skyddande lager för att hjälpa huden att behålla fukt.

Cymbopogon Citratus (lemongrassleaf oil (ekologisk) Citrongräs, denna populära eteriska olja har en frisk citrusdoft och även en revitaliserande effekt.

Cucumis Sativus (CucumberFruit Extract Gurkextract(ekologisk) är välkänt för dess fuktbindande, lugnande, uppstramande och anti-inflammatoriska egenskaper. Dessutom närande, mild och mjukgörande ingrediens.

Decyl glucoside (vegetabilisk) är en sockertensid som framställs av majs och kokosfett. Det är ett mycket milt, icke uttorkande ytaktivt ämne som ger bra lödder och effektiv rengöring.

Disodium Cocoamphodiacetate är utvunnet från kokosolja, en ytaktiv ingrediens som är extremt mild och passar känslig hud.

Disodium cocoyl glutamate är en modifierad aminosyra som utvinns ut kokosnöt och fungerar som en försiktigt skummande surfaktant (rengörande och ytbehandlande ämne). Det är ett mycket milt ekologiskt tvättämne från kokos. Fuktighetsbalansen i huden störs inte då tensidern har naturligt ph som hudens, ca 5,5. Disodium / Sodium Cocoyl Glutamate är en vanlig standard-tensid i naturkosmetiska formuleringar godkänd av Natrue, BDIH och EcoCert.

Formulärets överkant

Glyceryl Caprylate (vegetabilisk) är ett hudvårdande, mjukgörande emulgeringsmedel från kokosolja.

Glyceryl Oleate (vegetabilisk) är en ester (blandning) av glycerin och oleic acid (från olivolja) och fungerar som ett emulgeringsmedel som hjälper till att förena fettlösliga och vattenlösliga ämnen. Glyceryl Oleate är också en mjukgörande och hudvårdande ingrediens.

GlycerinGlycerine (vegetabilisk) är en aminosyra, men kallas också glycerol som är en naturlig förekommande alkoholförening. Glycerin kan komma från bönor och betor, aminosyran ger byggstenar till proteiner samt är en humektant som drar till sig och binder fukt till huden, mjukgörande och kan även ha en lite kylande effekt på huden.

Glyceryl Stearate (vegetabilisk) är ett emulgerings- och stabiliseringsmedel gjord på glycerin och sterinsyra (fettsyra som förekommer i de flesta oljor och fetter). Används tillsammans med andra likasinnade ämnen för att hjälpa upp varandra.

Helianthus Annuus seed oilSunflower oil, (ekologisk) vegetabilisk solrosolja som utvinns från blommans frön, innehåller höga halter av vitaminerna A, D och E. Innehåller även lecitin och omättade fettsyror som gör den närande och mjukgörande, bra för både hud och hår. Oljan passar utmärkt till en torr, mogen och skadad hud, den ger fukt och är skyddande. Används mycket som ingrediens inom hud-, hår och solskyddsprodukter.

Hydrogenated soy bean oil (ekologisk) är en halvfet olja åt det torra hållet som absorberas snabbt av huden. Bra till bland annat fet hud men även till känslig hud och barnhud.

Hydroxyethyl cellulose (vegetabilisk) är en gelebildande, emulgerande, konserverande och förtjockande ingrediens (aminosyra) utvunnen från cellulosa. Den har ingen hudvårdande egenskap i sig själv, men är en mycket mild och vanlig ingrediens i många produkter för dess förmåga att tjäna många syften.

Lactic acid (vegetabilisk) Mjölksyra, har en fuktgivande egenskap och är pH-sänkande. Vid högre dosering även en exfolierande egenskap.

Lavandula angustifolia (LavenderFlower oil (ekologisk) en klassisk och omtyckt eterisk olja. Lavendel oljan ger både produkten en härlig doft samt är balanserar talgproduktionen och stimulerar huden. Den ger även en uppmjukande och lugnande effekt vilket gör oljan effektiv även på känslig och irriterad hud.

Limnanthes alba (Meadowfoamseed oil (ekologisk, Ängsblomma) är mjukgörande, hjälper till att behålla fukt och skapar en skyddande barriär. Innehåller även lite naturligt uv-skydd. En mycket mild ingrediens som passar att använda både i ansiktet och till kroppen på alla – vuxen, barn och baby. Hjälper också till att reducera fina linjer och är även fördelaktig till åldrande hud. Finns i flera av C skincare produkterna, du ser vilka på förpackningarna där ängsblomman är med.

Mentha x piperita (pepparmint) Leaf oil (ekologisk) en frisk och kylande eterisk olja som är lätt sammandragande och svalkande på huden. Finns i ytterst liten mängd i Balm – for lips & dry skin.

Olea Europaea (Olive) Fruit Oil Olivolje-extrakt som är rikt på anti-oxidanter (som kämpar mot fria radikaler) och mjölksyra som hjälper till att ge mjukgörande effekt och främjar hudcellförnyelsen.

Oleyl Erucate (vegetabilisk) Hudkonditionerande konsistensgivare som utvinns ur raps och ricinolja.

Olivoyl hydrolyzed wheat protein (vegetabilisk) Detta är en kombination av olivolja och veteprotein för att få en naturlig tensid, allså det som löddrar i produkten.

Pelargonium roseum (geranium) water (ekologisk) Geranium vatten är känd för sin sammandragande, renande och lugnande egenskaper. Har en återställande effekt i att balansera fet hud och lugna känslig hud.

Polyglyceryl-4 caprate (vegetabilisk emulgator) en ECOCERT godkänd mild emulgator som ger produkten en fin konsistens. Finns i löddrande Gentle Mouse – for cleansing & shaving.

Potassium sorbate (vegetabilisk), sorbinsyra är ett konserveringsmedel som hämmar tillväxten av mikro-organismer, svamp och mögel. Är ett vanligt alternativ till parabener och används i mat, hud- och hårvårds-produkter.

Prunus amygdalus dulcis (Sweet Almond) oil (ekologisk) Mandelolja är en omtyckt hudolja som har en mjukgörande effekt på huden. Passar alla hudtyper och särskilt bra till känslig hud.

Rosa Canina (Rosehips) Seed Powder(ekologisk) extrakt av nypon som innehåller vitaminerna A, C, D, E och järn, fungerar därför som en utmärkt anti-oxidant, alltså skyddar kroppen mot föroreningar, stress och åldrande. Finns i Sugar Scrub.

Rosmarinus officinalis (Rosemary) leaf extract används som antioxidant och har en antiseptisk effekt i produkter.

Formulärets nederkant

Saccharyomyces cerevisiae (Yeastextract (ekologisk) motverkar oxidativ stress och stimulerar microcirkulationen

Saccharomyces/Xylinum (Black Tea Ferment) (ekologisk), även känt som Kombucha. Hjälper huden att upprätthålla dess skyddsbarriär och immunförsvar. Stimulerar hudens kollagen och elastin produktion vilket bidrar till att återställa hudens volym och spänts i bristfälliga zoner. Motverkar uppkomsten av mörka ringar och ökar mikrocirkulationen. Är fuktighetsgivande och reducerar fina linjer.

Salicylic Acid, finns naturligt i Willow trädets bark, är en antiseptisk betahydroxidsyra, mild för huden och penetreras lätt, löser upp limbildningarna i hudens översta lager, har även en konserverande effekt.

Sclerotium Gum/Schlerotium Gum (vegetabilisk) ett naturligt (utvunnit från svamp och/eller socker) och mångsidigt geléaktigt förtjockningsmedel, har en mjukgörande och lugnande effekt på huden, även vanligt i hårvårdprodukter som en konditionerande ingrediens.

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil (ekologisk) utvinns från jojobabuskens frön, är ett vegetabiliskt vax/olja, icke kommengen, fuktbindande och mjukgörande som passar all hudtyper. Bra till irriterad hud, hudsprickor och utslag. Liknar hudens egna sebum (talg=fett) och stimulerar till en normal talgutsöndring och passar därför även bra till problemhud. Rik på vitamin E, B- complex, krom, koppar och zink.

Sodium anisate (vegetabilisk), ämnen som utvinns från ris och basilika. Konserverande, skyddar mot mikroorganismer, fungerar som en antioxidant, fullt biologiskt nedbrytbara och förnyelsebara råvaror. Blandningen är Ecocert-registrerad.

Sodium Benzoate Ett konserveringsmedle som även är godkänt i mat (E 211). Godkänt av Svenska naturskyddsföreningen som Bra Miljöval av konserveringsmedel.

Sodium cocoylglutamate (coconut) en mild löddrande tensid med en rengörande effekt.

Sodium hyaluronate, syntetiskt och naturidentiskt framtagen hyaluronsyra, hjälper till att upprätthålla fukten i dermis, ger huden spänts och smidighet. Har förmågan att binda fukt 1000 gånger sin egen vikt, vilket bidrar till att hudens smidighet och mjukhet förstärks. Kraftfull ingrediens, har en ”filmbildande”, skyddande effekt som minskar irritationer. Kan också verka som att det har en ”utfyllande” effekt på fina linjer och rynkor.

Sodium Hydroxide (vegetabilisk) natriumhydroxid, som reglerar pH värdet i produkten.

Sodium levulinate (vegetabiliskt från ris) se sodium ansisate

Sodium metabisulfite används som desinficerande, anti-oxiderande och konserverande ingrediens.

Sorbic Acid konserveringsämne som tar död på mikroorganismer och ser till att deras tillväxt och reproduktion förstörs. Kan utvinnas från rönnbär, men även framställas kemiskt.

Sorbitan Palmitate (vegetabilisk) är ett säkert och naturligt emulgeringsämne som finns i frukter och bär, utvinns från sockeralkoholen sorbitol som är en humektant. (ämne som kan absorbera och behålla fukt från luften).

Sorbitan olivate är en förening utvunnen från sorbitol av oliver med vattnet borttaget.

Stearyl alcohol, vegetabiliskt fett som är närande och mjukgörande, används som emulgering och förtjockningsmedel I hud- och hårvårdsprodukter.

Sucrose, rörsocker, sackaros, används som milt peelande, skrubbande och exfolierande ingrediens i Sugar Scrub.

Symphytum officinalis (Allantoin) finns naturligt i vallörtsrot men kan också framställas stabilt och säkert på kemisk väg så den blir natur-identisk. Allantoin har använts i tusentals år som en av de mest använda örterna vid behandling av sår mm. Allantoin främjar bildningen av sund hud, är en ”anti-irritant”, anti-inflammatorisk och hudskyddande ingrediens.

Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter (ekologisk) är ett vegetabiliskt fett från kakaobönan även kallad kakaosmör. Hjälper till att upprätthålla god elasticitet i huden och kollagenproduktionen. Mild doft av choklad, används som konsistensgivare och mjukgörare med lugnande effekt. Fettet innehåller rikligt med naturliga antioxidanter och är därför också ett väldigt hållbart konserverande ämne (2-5 år).

Tocopherol/Tocopehrol Acetate (vegetabilisk, vitamin E) är ett derivat av vitamin E, en antioxidant som skyddar mot fria radikaler och därmed motverkar ålderstecken. Hjälper till att förstärka hudens barriär, är anti-inflammatorisk och lugnande.

Tritium Vulgare (wheatgerm extract (ekologisk) ett extrakt från vetegroddsolja som har en föryngrande och mjukgörande effekt på huden och på så vis motverkar hudens åldrande. Kan hjälpa till att reducera ärr, bristningar och skadad hud. Den är rik på vitamin E som är en antioxidant och verkar anti-inflammatoriskt.

Xanthan gum (vegatabilisk) är en polysackarid från majs, används som stabilisator, förtjockningsmedel samt emulgeringsämne i många hudvårds- och makeup-produkter.

** två stjärnor efter ämnen som finns i INCI, som Limonene, Geraniol, Linalool och Citral, är naturliga doftämnen från eterisk olja som finns i en mycket liten mängd.

Aloe Barbadensis extract, leaf extract, leaf juice powder (Aloe Vera ekologisk) utvinner man från växtens blad, en suckulent besläktad med lilja-växtfamiljen. Ingrediensen har en helande och lugnande effekt. Den har använts länge framförallt för dess förmåga att lindra och lugna vid t.ex brännskada, sår, solbränna, insektsbett, torr och irriterad hud. Aloe vera innehåller över 200 aktiva föreningar, inklusive vitamin A, B, C och E, aminosyror, enzymer och mineraler. Detta gör den till en mycket bra, mild och populär hudvårds-ingrediens som är cellförnyelse-stimulerande, fuktgivande och hudskyddande.

Aspalathus Linearis extract (Rooibos Tea, ekologisk) rött te är en kraftfull antioxidant med anti-inflammatoriska egenskaper för att bekämpa fria radikaler och stress som kan påskynda åldrandet av vår hud.

Aqua (vatten) en vanlig konsistensivande ingrediens i bland annat cremer och lotioner.

Benzyl Alcohol finns naturligt i eteriska oljor och används som ett naturligt konserveringsmedel.

Betaine (ekologisk) finns i många mikroorganismer, havsväxter och andra växter såsom t.ex sockerbeta som denna kommer ifrån. Dess funktion är att skydda celler under stress och som en källa för methyl grupper är det behövt i många biokemiska sammansättningar. Återfinns också naturligt i mycket mat och är mest koncentrerat i betor, spenat, gryn och skaldjur.

Biosaccaride Gum-1 (vegetabilisk) är en fuktgivande humektant (drar till sig och binder fukt) samt hjälper till att minska hudirritationer. Biosaccaride gum 1 utvinns ur soja, majs eller rapsolja. Den ger en fuktbindande ”film” till huden vilket ger den en slät och mjuk känsla. Finns i Firming Face Cream och ger också en ”uppstramande” känsla.

Brassica Campestris seed oil (Rapsolja, ekologisk) rapsolja som har mjukgörande och anti-oxidanta (innehåller e- vitamin) egenskaper för huden vilket förebygger åldrandets effekter.

Butyrospermum Parkii  seed butter (Sheasmör, ekologisk) kommer från det afrikanska trädet Vitellaria paradoxa. Det är ett vegetabiliskt fettämne, en fet olja rik på växtsteroler som skyddar huden från uttorkning. Innehåller vitaminerna A, E, F (som har essentiella fettsyror vilka hjälper till att skydda) och karoten. Naturligt lindrande, bra vid bristningar, sprickor, extremt torr och/eller irriterad hud, men även utslag och problemhud. Sheasmör kan användas ensamt, men är en mycket bra bas i mjukgörande produkter för huden. Passar alla hudtyper och finns i flera av C skincare produkter.

Carpylyl Glycol en alkohol som utvinns från växter såsom solros och kokos ger mjukgörande och anti-bakteriella egenskaper.

Carthamus tinctorius seed oil (Tistelolja, ekologisk) en torr vegetabilisk olja. Det är en fin hudolja som passar både till en tunn och känslig hud och balanserar en fetare hud.

Cera Alba (bivax) är antiseptiskt och lugnade, ger bra konsistens och verkar skyddande för huden, bra till torr och narig hud. Finns endast i Sugar Scrub – face & body.

Cetearyl Alcohol (vegetabiliskt) mjukgörande och skyddande emulgeringsmedel. Hjälper till att skydda mot kyla och fuktförlust.

Cetearyl Glucoside (vegetabilisk) även kallad Vegetal. Detta är ett emulgeringsmedel till både lotioner och cremer som framställs av vegetabiliska ingredienser. Används i ekologiska produkter.

Cetearyl Olivate (vegetabilisk) är ett milt emulgeringsmedel också känt som INCI-namnet Sorbitan Olivate eller handelsnamnet Olivem 1000. Det utvinns från olivolja och kombinerar egenskaperna därifrån tillsammans med andra naturligt utvunna ingredienser (cetearyl alcohol) som sen ger de åtråvärda emulgerings-egenskaperna.

Cetyl Alcohol (vegetabilisk) en mild, vanlig mjukgörande stabiliseringsingrediens med vaxartad konsistens. Det är en närande fast fettalkohol från kokos.

Cetyl Palmitate (vegetabilisk)  ett näringsrikt ämne som är mjukgörande och fungerar även som ett emulgeringsmedel / förtjockningsmedel i lotioner och krämer.

Citric acid (citronsyra) används som ett konserveringsmedel i en mycket liten mängd, endast i Allover Wash.

Citrus Nobilis (Mandarin Orange) Peel oil (ekologisk) ger en frisk men söt doft som är både lugnande och uppiggande. Antiseptisk och cellförnyande.

Coco-glucoside är ett milt, hudvänligt tvättämne utvunnet från den kemiska reaktionen mellan kokosolja och majssocker (glukos).

Cocos nucifiera oil, Coconut oil (ekologisk) – kokosnötolja eller kokosolja har mycket mjukgörande egenskaper och är en populär ingrediens i hud- och hårvårdsprodukter. Den har behandlande effekt på torr, irriterad, ömtålig och mogen hud. Kokosolja ger ett skyddande lager för att hjälpa huden att behålla fukt.

Cymbopogon Citratus (lemongrass) leaf oil (ekologisk) Citrongräs, denna populära eteriska olja har en frisk citrusdoft och även en revitaliserande effekt.

Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract Gurkextract(ekologisk) är välkänt för dess fuktbindande, lugnande, uppstramande och anti-inflammatoriska egenskaper. Dessutom närande, mild och mjukgörande ingrediens.

Decyl glucoside (vegetabilisk) är en sockertensid som framställs av majs och kokosfett. Det är ett mycket milt, icke uttorkande ytaktivt ämne som ger bra lödder och effektiv rengöring.

Disodium Cocoamphodiacetate är utvunnet från kokosolja, en ytaktiv ingrediens som är extremt mild och passar känslig hud.

Disodium cocoyl glutamate är en modifierad aminosyra som utvinns ut kokosnöt och fungerar som en försiktigt skummande surfaktant (rengörande och ytbehandlande ämne). Det är ett mycket milt ekologiskt tvättämne från kokos. Fuktighetsbalansen i huden störs inte då tensidern har naturligt ph som hudens, ca 5,5. Disodium / Sodium Cocoyl Glutamate är en vanlig standard-tensid i naturkosmetiska formuleringar godkänd av Natrue, BDIH och EcoCert.

Glyceryl Caprylate (vegetabilisk) är ett hudvårdande, mjukgörande emulgeringsmedel från kokosolja.

Glyceryl Oleate (vegetabilisk) är en ester (blandning) av glycerin och oleic acid (från olivolja) och fungerar som ett emulgeringsmedel som hjälper till att förena fettlösliga och vattenlösliga ämnen. Glyceryl Oleate är också en mjukgörande och hudvårdande ingrediens.

Glycerin, Glycerine (vegetabilisk) är en aminosyra, men kallas också glycerol som är en naturlig förekommande alkoholförening. Glycerin kan komma från bönor och betor, aminosyran ger byggstenar till proteiner samt är en humektant som drar till sig och binder fukt till huden, mjukgörande och kan även ha en lite kylande effekt på huden.

Glyceryl Stearate (vegetabilisk) är ett emulgerings- och stabiliseringsmedel gjord på glycerin och sterinsyra (fettsyra som förekommer i de flesta oljor och fetter). Används tillsammans med andra likasinnade ämnen för att hjälpa upp varandra.

Helianthus Annuus seed oil, Sunflower oil, (ekologisk) vegetabilisk solrosolja som utvinns från blommans frön, innehåller höga halter av vitaminerna A, D och E. Innehåller även lecitin och omättade fettsyror som gör den närande och mjukgörande, bra för både hud och hår. Oljan passar utmärkt till en torr, mogen och skadad hud, den ger fukt och är skyddande. Används mycket som ingrediens inom hud-, hår och solskyddsprodukter.

Hydrogenated soy bean oil (ekologisk) är en halvfet olja åt det torra hållet som absorberas snabbt av huden.  Bra till bland annat fet hud men även till känslig hud och barnhud.

Hydroxyethyl cellulose (vegetabilisk) är en gelebildande, emulgerande, konserverande och förtjockande ingrediens (aminosyra) utvunnen från cellulosa. Den har ingen hudvårdande egenskap i sig själv, men är en mycket mild och vanlig ingrediens i många produkter för dess förmåga att tjäna många syften.

Lactic acid (vegetabilisk) Mjölksyra, har en fuktgivande egenskap och är pH-sänkande. Vid högre dosering även en exfolierande egenskap.

Lavandula angustifolia (Lavender) Flower oil (ekologisk) en klassisk och omtyckt eterisk olja. Lavendel oljan ger både produkten en härlig doft samt är balanserar talgproduktionen och stimulerar huden. Den ger även en uppmjukande och lugnande effekt vilket gör oljan effektiv även på känslig och irriterad hud.

Limnanthes alba (Meadowfoam) seed oil  (ekologisk, Ängsblomma) är mjukgörande, hjälper till att behålla fukt och skapar en skyddande barriär. Innehåller även lite naturligt uv-skydd. En mycket mild ingrediens som passar att använda både i ansiktet och till kroppen på alla – vuxen, barn och baby. Hjälper också till att reducera fina linjer och är även fördelaktig till åldrande hud. Finns i flera av C skincare produkterna, du ser vilka på förpackningarna där ängsblomman är med.

Mentha x piperita (pepparmint) Leaf oil (ekologisk) en frisk och kylande eterisk olja som är lätt sammandragande och svalkande på huden. Finns i ytterst liten mängd i Balm – for lips & dry skin.

Olea Europaea (Olive) Fruit Oil Olivolje-extrakt som är rikt på anti-oxidanter (som kämpar mot fria radikaler) och mjölksyra som hjälper till att ge mjukgörande effekt och främjar hudcellförnyelsen.

Oleyl Erucate (vegetabilisk) Hudkonditionerande konsistensgivare som utvinns ur raps och ricinolja.

Olivoyl hydrolyzed wheat protein (vegetabilisk) Detta är en kombination av olivolja och veteprotein för att få en naturlig tensid, allså det som löddrar i produkten.

Pelargonium roseum (geranium) water (ekologisk) Geranium vatten är känd för sin sammandragande, renande och lugnande egenskaper. Har en återställande effekt i att balansera fet hud och lugna känslig hud.

Polyglyceryl-4 caprate (vegetabilisk emulgator) en ECOCERT godkänd mild emulgator som ger produkten en fin konsistens. Finns i löddrande Gentle Mouse – for cleansing & shaving.

Potassium sorbate (vegetabilisk), sorbinsyra är ett konserveringsmedel som hämmar tillväxten av mikro-organismer, svamp och mögel. Är ett vanligt alternativ till parabener och används i mat, hud- och hårvårds-produkter.

Prunus amygdalus dulcis (Sweet Almond) oil (ekologisk) Mandelolja är en omtyckt hudolja som har en mjukgörande effekt på huden. Passar alla hudtyper och särskilt bra till känslig hud.

Rosa Canina (Rosehips) Seed Powder, (ekologisk) extrakt av nypon som innehåller vitaminerna A, C, D, E och järn, fungerar därför som en utmärkt anti-oxidant, alltså skyddar kroppen mot föroreningar, stress och åldrande. Finns i Sugar Scrub.

Rosmarinus officinalis (Rosemary) leaf extract används som antioxidant och har en antiseptisk effekt i produkter.

Saccharyomyces cerevisiae (Yeast) extract (ekologisk) motverkar oxidativ stress och stimulerar microcirkulationen

Saccharomyces/Xylinum (Black Tea Ferment) (ekologisk), även känt som Kombucha. Hjälper huden att upprätthålla dess skyddsbarriär och immunförsvar. Stimulerar hudens kollagen och elastin produktion vilket bidrar till att återställa hudens volym och spänts i bristfälliga zoner. Motverkar uppkomsten av mörka ringar och ökar mikrocirkulationen. Är fuktighetsgivande och reducerar fina linjer.

Salicylic Acid, finns naturligt i Willow trädets bark, är en antiseptisk betahydroxidsyra, mild för huden och penetreras lätt, löser upp limbildningarna i hudens översta lager, har även en konserverande effekt.

Sclerotium Gum/Schlerotium Gum (vegetabilisk) ett naturligt (utvunnit från svamp och/eller socker) och mångsidigt geléaktigt förtjockningsmedel, har en mjukgörande och lugnande effekt på huden, även vanligt i hårvårdprodukter som en konditionerande ingrediens.

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil (ekologisk) utvinns från jojobabuskens frön, är ett vegetabiliskt vax/olja, icke kommengen, fuktbindande och mjukgörande som passar all hudtyper. Bra till irriterad hud, hudsprickor och utslag. Liknar hudens egna sebum (talg=fett) och stimulerar till en normal talgutsöndring och passar därför även bra till problemhud. Rik på vitamin E, B- complex, krom, koppar och zink.

Sodium anisate (vegetabilisk), ämnen som utvinns från ris och basilika. Konserverande, skyddar mot mikroorganismer, fungerar som en antioxidant, fullt biologiskt nedbrytbara och förnyelsebara råvaror. Blandningen är Ecocert-registrerad.

Sodium Benzoate Ett konserveringsmedle som även är godkänt i mat (E 211). Godkänt av Svenska naturskyddsföreningen som Bra Miljöval av konserveringsmedel.

Sodium cocoylglutamate (coconut) en mild löddrande tensid med en rengörande effekt.

Sodium hyaluronate, syntetiskt och naturidentiskt framtagen hyaluronsyra, hjälper till att upprätthålla fukten i dermis, ger huden spänts och smidighet. Har förmågan att binda fukt 1000 gånger sin egen vikt, vilket bidrar till att hudens smidighet och mjukhet förstärks. Kraftfull ingrediens, har en ”filmbildande”, skyddande effekt som minskar irritationer. Kan också verka som att det har en ”utfyllande” effekt på fina linjer och rynkor.

Sodium Hydroxide (vegetabilisk) natriumhydroxid, som reglerar pH värdet i produkten.

Sodium levulinate (vegetabiliskt från ris) se sodium ansisate

Sodium metabisulfite används som desinficerande, anti-oxiderande och konserverande ingrediens.

Sorbic Acid konserveringsämne som tar död på mikroorganismer och ser till att deras tillväxt och reproduktion förstörs. Kan utvinnas från rönnbär, men även framställas kemiskt.

Sorbitan Palmitate (vegetabilisk) är ett säkert och naturligt emulgeringsämne som finns i frukter och bär, utvinns från sockeralkoholen sorbitol som är en humektant. (ämne som kan absorbera och behålla fukt från luften).

Sorbitan olivate är en förening utvunnen från sorbitol av oliver med vattnet borttaget.

Stearyl alcohol, vegetabiliskt fett som är närande och mjukgörande, används som emulgering och förtjockningsmedel I hud- och hårvårdsprodukter.

Sucrose, rörsocker, sackaros, används som milt peelande, skrubbande och exfolierande ingrediens i Sugar Scrub.

Symphytum officinalis (Allantoin) finns naturligt i vallörtsrot men kan också framställas stabilt och säkert på kemisk väg så den blir natur-identisk. Allantoin har använts i tusentals år som en av de mest använda örterna vid behandling av sår mm. Allantoin främjar bildningen av sund hud, är en ”anti-irritant”, anti-inflammatorisk och hudskyddande ingrediens.

Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter (ekologisk) är ett vegetabiliskt fett från kakaobönan även kallad kakaosmör. Hjälper till att upprätthålla god elasticitet i huden och kollagenproduktionen. Mild doft av choklad, används som konsistensgivare och mjukgörare med lugnande effekt. Fettet innehåller rikligt med naturliga antioxidanter och är därför också ett väldigt hållbart konserverande ämne (2-5 år).

Tocopherol/Tocopehrol Acetate (vegetabilisk, vitamin E) är ett derivat av vitamin E, en antioxidant som skyddar mot fria radikaler och därmed motverkar ålderstecken. Hjälper till att förstärka hudens barriär, är anti-inflammatorisk och lugnande.

Tritium Vulgare (wheat) germ extract (ekologisk) ett extrakt från vetegroddsolja som har en föryngrande och mjukgörande effekt på huden och på så vis motverkar hudens åldrande. Kan hjälpa till att reducera ärr, bristningar och skadad hud. Den är rik på vitamin E som är en antioxidant och verkar anti-inflammatoriskt.

Xanthan gum (vegatabilisk) är en polysackarid från majs, används som stabilisator, förtjockningsmedel samt emulgeringsämne i många hudvårds- och makeup-produkter.